Ce este rata de conversie in online

Site-urile exista, in general, cu scopul de a obtine un rezultat dorit, de cele mai multe ori sub forma unei actiuni luate de vizitatorii site-ului. Cea mai comuna forma de rezultat dorit este o achizitie online. „Scurgerile” sunt locuri de unde vizitatorii parasesc site-ul ducand la reducerea substantiala a ratei de conversie.

Masurarea procentajului de vizitatori care se transforma in clienti este important pentru optimizarea website-ului, dar nu este suficient. Studiaza atributele vizitatorilor catre site-ul tau si incearca sa creezi un profil al acelor vizitatori care au achizitionat produse / servicii. Trebuie sa poti raspunde la urmatoarele intrebari:

 • De unde tind sa vina vizitatorii care devin clienti?
 • Pe ce pagina intra in site vizitatorii care ulterior devin clienti?
 • Folosesc acesti vizitatori un motor de cautare specific sau dau click pe o anumita reclama ca sa intre in site?
 • Ce surse par sa starneasca cel mai mult interes pentru site-ul tau?
 • Are site-ul tau pagini drop-off de unde vizitatorii ies de pe site?

Stiind ce merge bine pentru un site ajuta in luarea unei decizii bune despre cum trebuie cheltuiti banii pentru advertising. Acest lucru inseamna mutarea atentiei pe cuvintele cheie care aduc vizitatori cu rata de conversie ridicata si scaderea sumelor PPC pentru celelalte. Totodata poate duce la imbunatatirea design-ului.

Care este o rata de conversie buna? Depinde de multe. Daca platesti 1$ PPC si ai o rata foarte mare de coversie – 10% din vizitatori se transforma in clienti, dar ai profit de doar 2$ pe vanzare, atunci iesi in pierdere. In acelasi timp daca site-ul tau vinde un echipament de 100,000$, chiar si o rata de conversie de 0.1% produce venituri impresionante. Adica daca la 1000 de vizitatori castigi un client, ai platit 1000$ pe click-uri dar ai vandut o piesa in valoare de 100.000$. Concluzia este ca nu conteaza numai rata de conversie ci si cat platim pentru ea, ce profit obtinem de pe urma ei, etc.

Altfel punand problema – in care din urmatoare situatii ai dori sa fii?

 1. 100 vizitatori/zi cu rata de conversie de 5%
 2. 500 de vizitatori/zi cu rata de conversie de 1%
 3. 5000 de vizitatori/zi cu rata de conversie de 1%

La sfarsitul zilei (1) si (2) sunt in acelasi loc: 5 clienti. (3) are 50 de vanzari chiar daca rata de conversie e scazuta. Concluzii:

 1. Este important sa corelezi rata de conversie cu cat platesti pentru acea rata. Un PPC prea mare poate face un astfel de demers costisitor si inutil.
 2. Imbunatateste rata de conversie prin: sporirea accesabilitatii site-ului, afiseaza corect datele despre produse (daca e in stoc, costuri de transport, etc), nu cere informatii in exces de la clienti, asigura-te ca ai publicat o adresa si un numar de telefon unde clientii te pot gasi, publica o politica de returnare a produselor, estimeaza durata de livrare, ofera diferite metode de plata, arata-le clientilor produse similare atunci cand achizitioneaza un produs, ofera mesaje memorabile, diferentiaza-te de concurenta.
 3. La sfarsitul zilei nu conteaza numai rata de conversie ci cati clienti ai obtinut in acea zi si pentru asta trebuie sa te asiguri ca ai si un trafic suficient de ridicat.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*